Rookmelders Plaatsen

Rookmelders Plaatsen

Waarom zou u rookmelders plaatsen?

Jaarlijks vallen er tientallen doden door woningbranden in Nederland! Iedereen denkt dat het alleen anderen overkomt, maar een ongeluk zit in een klein hoekje en voor u het weet overkomt het u ook! Rookmelders plaatsen in uw woning of op uw werkplek zijn al een eerste stap om de ergste ongelukken te voorkomen. Het plaatsen van rookmelders is sinds 2003 zelfs al verplicht gesteld door de Nederlandse regering in nieuwbouw en bij renovatieprojecten van woningen en appartementen. Waarom zou de plaatsing van rookmelders in oudere gebouwen dan minder belangrijk zijn? Volgens een lector brandonderzoek zijn de mensen die op tijd buiten staan bij een woningbrand bijna altijd gewekt door een rookmelder. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat de overlevingskans bij woningbranden 100% groter is als u rookmelders in huis heeft. Dat de plaatsing van rookmelders heel erg belangrijk is, is dus zeker geen broodje aap verhaal.

Waar moet u rookmelders plaatsen?

Er zijn duidelijke richtlijnen op welke plaatsen rookmelders het best wel en niet kunnen hangen. Het is belangrijk dat u meer dan één rookmelder in huis heeft. Ten minste op elke verdieping een rookmelder plaatsen wordt aangeraden, maar bij de specifieke plaatsing van rookmelders is het belangrijk dat u uw rookmelder zoveel mogelijk in de vluchtroute hangt, dicht bij plekken waar de kans het grootst is dat een eventuele brand zal uitbreken. U kunt hierbij denken aan de woonkamer, slaapkamer en alle plekken waar elektrische apparatuur wordt gebruikt. Denk er bij de plaatsing van rookmelders aan dat rook over het algemeen stijgt en monteer de melder daarom aan het plafond. Als u een huis met schuin dak heeft, kunt u het beste uw rookmelders plaatsen op circa 20 tot 30 centimeter uit de nok. Natuurlijk zijn er naast plaatsen waar u juist wel een rookmelder het best kunt monteren ook richtlijnen op welke plaatsen rookmelders juist niet opgehangen dienen te worden. Dit zijn bijvoorbeeld plekken waar slechte luchtcirculatie is, of vlakbij een keuken of badkamer. Dit laatste omdat rookmelders bijvoorbeeld stoom kunnen verwarren met rook en zo vals alarm kunnen slaan.

 

Al met al is rookmelders plaatsen dus ontzettend belangrijk en kan het uw leven redden. Maar dit hangt wel samen met de een juiste plaatsing van rookmelders. Wees verstandig en let goed op op welke plaatsen rookmelders dienen te hangen. Safety first!

zoekt u nog een rookmelder klik hier


Reageren is niet mogelijk.